Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Mamioson taianomainen

Uuden vuoden taikoja

Keskiviikko 29.12.2021 - Kirj. Camilla Valkama


Merry meet!

Tapaamme vuoden vaihtumisen kynnyksellä ja ajattelin, että jotta vuoden vaihtuminen olisi mahdollisimman kiva, niin voisi olla hauskaa vähän katsastaa uuden vuoden taikoja. 

Ensinnäkin uudenvuodenaattona lattia tulisi lakaista ovelta perälle, jotta onni kohtaisi taloa. Lisäksi myös kehon puhtaus on tärkeää ja uudenvuodenaattona onkin ollut tapana saunoa ja "pestä vanhan vuoden lika pois". Muun muassa Meksikolaisen, Bolivialaisen ja Brasilialaisen uskomuksen mukaan sillä minkä väriset alushousut vetää vuoden vaihtuessa päälleen on merkitystä: punaiset = rakkautta, keltaiset = rahaa ja onnea, valkoiset = rauhaa.

Tinan valaminen on kuulunut meillä uudenvuodenaaton perinteisiin, jos ei voi valaa tinaa niin sen sijaan voi käyttää vaikka sokeria, mehiläisvahaa tai steariinia.

Onnen turvaamiseksi ensimmäinen tina oli aikoinaan tapana valaa haltijalle tai tontulle, sen jälkeen sitten talonväelle ja mahdollisille vieraille, voipi tinan valaa myös vaikka lemmikille, yritykselle tai ihan mille asialle vain haluaa ennustaa.

Perinteisiä symboleja on esim.

Laiva:  matka tai onnellinen vuosi

Kukka: ihailija

Lintu: onnea

Avain: yhteiskunnallinen nousu

Lohikäärme: tarvitset itsehillintää

Enkeli tai Hevonen: hyvä enne

röpölä tinan pinnassa: rahaa

Ja jos haluatte pian häät taloon, niin viekää tinan valuvesi kolmen tien risteykseen.

Toinen kiva ennustamistapa on kahvikupeista ennustaminen. Toki voit ennustaa ihan perinteisesti teenlehdistä tai kahvinpuruista katsoen, tai sitten seuraavalla tavalla:

Aseta pöydälle 7–12 kahvikuppia nurin päin. Etsi yhtä monta erilaista esinettä ja päätä, mitä ne symboloivat. Piilota esineet kuppien alle ja sekoita kupit. Nosta sitten kolme kuppia. Kuppien alta paljastuneet esineet ennustavat seuraavan vuoden tapahtumia. Jotkut uskovat, että ensimmäinen kuppi symboloi alkuvuotta, toinen kuppi keskivuotta ja kolmas kuppi loppuvuotta, toiset taas uskovat, että symbolit kuuluvat kaikenkaikkiaan tulevaan vuoteen.

Esimerkkejä esineiden symboliikasta:

avain: muutoksia

pikkutalo: uusi koti

kolikko: rikastumista

noppa: onnea

neula: sairautta

punainen lanka: rakkautta, iloa

musta lanka: surua

sormus: häät tai kihlajaiset

leivänpala: työtä

tutti/nukke: perheenlisäystä

matkalippu: matka

havu: hautajaiset

Sitten vielä pari käytännöllistä vinkkiä. Puolenyön aikana on ollut tapana avata ikkuna, jotta vanha vuosi pääsee pois ja uusi vuosi sisään. Keskiyöllä kannattaa myös ajatella hyviä ajatuksia ja tehdä lupauksia. Lisäksi kannattaa hakeutua ilotulituksen äärelle tai muuten metelöidä, sillä metelin ajatellaan karkoittavan pahoja henkiä pois ja tuovan hyvää onnea.

Vaikka suurin osa uudenvuoden ennusteista ja hyvän onnen teoista ajoittuukin aattoon, niin ei sovi unohtaa uudenvuodenpäivääkään. Se miten vuoden ensimmäisen päivän viettää määrittää koko tulevaa vuotta. Esim. jos laiskottelet, niin sitten laiskotelet koko vuoden, jos olet iloisella mielellä, niin sitten olet iloisella mielellä koko vuoden jne.

Kreikalaisen perinteen mukaan syödään uudenvuodenpäivänä Pyhän Basilin nimikkokakkua Vasilopitaa. Kakkuun on piilotettu kolikko, jonka löytäjä voi olla varma, että tuleva vuosi on erityisen onnekas. Vähän kuin joulupuuro ja manteli, mutta kakkua - nam! 

Tässäpä yksi resepti:

• 4 kuppia jauhoja
• 2 rkl leivinjauhetta
• 1 ¾ kupillista sokeria
• 1 kuppi voita, pehmennetty
• 1 ½ kuppia appelsiinimehua
• 1 rkl appelsiininkuori
• 1 tl vaniljasokeria tai vaniljaesanssia
• 3 munaa
• tomusokeria
Ohjeet
1. Kuumenna uuni 175 - 200 asteeseen uunista riippuen.
2. Vuoraa esim. irtopohjavuoka (halk. n. 22-25cm) leivinpaperilla ja voitele reunat.
3. Vaahdota sokeri ja voi.
4. Lisää appelsiinimehu, vanilja ja appelsiinin kuori - sekoita sähkövatkaimella noin 2 minuuttia.
5. Vatkaa munat pienessä kulhossa ja lisää voiseokseen ja sekoita vielä 2 minuuttia.
6. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja leivinjauhe ja lisää taikinaseokseen ja sekoita 2 minuutin ajan. Jos lisäät kolikon taikinaan, lisää se nyt.
7. Kaada taikina (paksua) pannuun, tasoita yläosa lastalla.
8. Paista uunissa noin 45-60 minuuttia. Tarkista kypsyys esim. tulitikulla tai hammastikulla kakun keskeltä.
9. Poista uunista ja anna jäähtyä.
10. Kumoa kakku ylösalaisin tarjoiluastialle. Ripottele päälle tomusokeria, kuvioi tai koristele esim. manteleilla tai rusinoilla tai tee sapluunassa vuosiluku tms. Voit myös kuorruttaa kakunsokerikuorrutuksella.  
(Lähde: https://www.facebook.com/MatkaPaletti/posts/2757948897581946/)

Jos ei halua tuota kakkua väsätä, niin varmasti joku muukin resepti käy, tai vaikka ihan valmiskakku johon kolikon sujauttaa, sitten vain katsomaan kenelle onni napsahtaa. Tarkkana sitten ettette lohkaise hammasta!

Toivotan kaikille ihanaa vuoden vaihdetta ja vielä ihanampaa ja onnekkaampaa tulevaa vuotta 2022!

Merry part and merry meet again!

Iloisin uudenvuodenterveisin Camilla


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini